Alçılı durumda gusül abdesti alınır mı?
Ancak yara iyileşince, sargı çıkarılsa da çıkarılmasa da, ağ yırtılır. Abdest veya gusül sırasında sargı veya alçı uzuvların çoğunu örtmüşse, abdest yerine teyemmüm yapılır (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 217, 434, 470 vd.). “Eğer cünüp iseniz, iyice yıkanın.
Ayakta yara varken gusül abdesti alınır mı?
Kırık, çıkık veya yara sebebiyle vücudun herhangi bir yerinde sargı bulunması abdest ve gusle mani değildir. Vücudun herhangi bir yerinde sargı varsa, abdest veya gusül sırasında sargı çıkarılır ve kalçalar yıkanır; su yaraya zarar verirse, yaranın etrafı yıkanır ve yara meshedilir.
Gusül abdesti alamıyorum ne yapmam lazım?
Abdest ve gusül için su yoksa veya kullanma imkânı yoksa, her ikisini de yerine koymak için teyemmüm yapılır. Su bulunmadığında teyemmüm yapılabileceği ayetlerde açıkça belirtilmiştir (Nisa, 4/43; Maide, 5/6).
Gusül abdesti almak için banyoya hangi ayakla girilir?
Abdest almak isteyen kişi, önce Besmele çekip sol ayağıyla gusül mahalline girer ve “Allah rızası için abdest almaya niyet ettim” diye niyet eder. Ellerini bileklerine kadar yıkadıktan sonra sol eliyle avret yerlerini temizler.
Ayağı alçıda olan biri nasıl gusül abdesti alır?
Vücudun herhangi bir yerinde kırık, çıkık veya yaradan dolayı sargı varsa ve abdest veya gusül alırken yaraya zarar vermiyorsa, o sargı gevşetilir, altı yıkanır ve yaranın üstü meshedilir. Ancak sargının gevşetilmesi zararlı ise, sargı çözülmeden üzerine meshedilebilir.
Alçılıyken banyo yapılır mı?
Alçı, kırık kemikleri veya yaralanmaları iyileştirmek için kullanılan sert bir malzemedir. Alçıyla banyo yapmak zor olabilir, ancak mümkün olduğunca temiz kalmak önemlidir.
Yara olan yere su değmeden gusül abdesti alınır mı?
Su yaraya zarar vermediği halde, yaraya ulaşmak mümkün olmazsa veya yaraya zarar veya zorluk verirse teyemmüm yapılmalıdır. 329- Cebirsel abdest, uzuvlardan birini tamamen kaplayacak şekilde alınmışsa, cebirsel abdest yeterlidir.
Normal çorap üstüne mesh olur mu?
Çorap üzerine giyilen çorap meshedilebilir mi? Üzerine giyilen çorap ince olur ve meshedildiğinde ıslanırsa meshedilebilir. Eğer ıslaklık azalmazsa meshedilmiş olmaz (Merğinânî, el-Hidaye, 1/32).
Hangi durumda özür sahibi olunur?
Bir kimsenin mazeretli sayılabilmesi için, mevcut mazeretin, farz namaz vakti içinde abdest alıp namaz kılmasına imkân verecek kadar kısa bir süre bile olsa kesintiye uğramaması ve bundan sonraki her namaz vaktinde en az bir defa aynı durumun tekrarlanması gerekir. Aksi halde mazeret sona ermiş sayılır.
Gece ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bu sebeple kadınlar da, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık gördüklerinde erkekler gibi abdest almalıdırlar.
Sadece duş almak gusül abdesti yerine geçer mi?
Bu nedenle, temizlik veya serinleme amacıyla yapılan yıkanma ve gusül abdest yerine geçmez. En iyisini Allah bilir.
Cünüp olan kimse yıkanmak için su ve uygun bir yer bulamazsa ne yapar?
Cünüp bir kimse su veya yıkanacak uygun bir yer bulamazsa ne yapmalıdır? Yıkanacak su bulamayan veya soğukta abdest alırsa hastalanacağını düşünen veya gusül alacak uygun bir yer bulamayan necis bir kimse, namazını teyemmüm ederek kılar.
Peygamber efendimiz gusül abdesti nasıl alınır?
Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar. Sonra vücudunun her yerini iyice yıkar.
Gusül abdesti yanlış alınırsa kabul olur mu?
Gusül abdesti de içerdiğinden, abdesti bozacak bir durum olmadıkça, daha sonra abdest almaya gerek yoktur.
Gusül abdesti alınmazsa ne olur dinen?
Peygamber (s.a.s.), mü’minin necis olmakla (maddi olarak kirli) olmayacağını bildirmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hafız, 116 [372]). Ancak necis bir kimsenin yıkanmayı geciktirerek namazını kaçırması haram, elini ve ağzını yıkamadan yemek ve içmek mekruhtur.
Duş almadan gusül abdesti nasıl alınır?
Abdest almak isteyen kişi niyet ederek Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç defa suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç defa su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.
Vücutta bant varken gusül abdesti alınır mı?
Akupunktur bantları abdest veya gusle engel olur mu? Akupunktur tedavilerinde kullanılan iğne ve bantları tedavi sırasında çıkarıp takmak mümkün olmuyorsa veya bunu yapmak çok zor oluyorsa, kullanımı gerekli olduğu sürece gusül ve abdeste engel olmaz.
Gusül abdesti alırken bir yerimiz kanarsa abdest bozulur mu?
Vücuttan çıkan kan, çıktığı yere yayılmadıkça abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Kendiliğinden çıkmamış olan bu akıntılar, çıktığı yerden silinirse abdest bozulmaz.
Burun ameliyatlı iken gusül abdesti nasıl alınır?
Burun estetiği sonrası yıkama yapılabilir mi? Burun estetiği sonrası yıkama veya normal yıkama sırasında buruna su girmesi tehlikeli bir işlemdir, bu nedenle yıkama yapılabilmesi için ameliyattan sonra en az 14 gün geçmesi gerekir.