Araba satın alırken hangi işlemler yapılır?
Bunlar: taşıt vergisi, ceza kontrolü, TÜVTÜRK araç muayene talebi. Bu belgelerin eksiksiz olması noter işlemlerini hızlandırır. Bu sayede insanlar araçlarını gün içinde hızlı bir şekilde teslim alabilirler.
Araba alınca hangi masraflar çıkar?
Bir aracın en önemli hukuki masrafları arasında zorunlu trafik sigortası, kasko, yol vergisi ve muayene ücretleri yer alıyor.
Yeni araba alınca ne yapılmalı?
Yeni araç satın alırken yapılacak işlemler. Satış faturası. Aracı satan bayinin yeterliliğini kanıtlayan belge. Zorunlu mali sorumluluk belgesi (trafik sigortası). Kişinin kimliği. ÖTV ödemesinin yapıldığını kanıtlayan belge. Satılan aracın tescil ve trafik belgesi. Sürücüler Odası’ndan alınan yeni tescil dosyası30 Mayıs 2024
Araba satıldıktan sonra ne yapılır?
Satışa engel bir durum yoksa noter tarafından satış sözleşmesi düzenlenerek satıcı ve alıcıya sunulur. İmzalar atıldıktan sonra tescil işlemi başlar. Araç alıcı adına tescil edilir ve noter teslimi gerçekleşir. Alıcının 932,65 TL (2023 fiyatı) tutarındaki noter ücretini ödemesi gerekir.
2024 araç Devir Ücreti Ne Kadar?
Yeni araçlarda noter devir harcı 2024 yılı için 1 TL’dir.
0 araç alırken notere gidilir mi?
Aracın ÖTV ödeme belgesi, Şoförler Odası tarafından düzenlenen yeni tescil belgeleri, zorunlu mali mesuliyet sigorta belgeleri ve gümrük trafik belgesi ile notere gidilmesi gerekmektedir.
Araç alırken noter masrafı kim öder?
Bu nedenle, aracı satın alacak kişi aracın resmi belgelerini görmeli, aracın trafik kaydını oluşturmalı ve satış işlemi noter huzurunda gerçekleştirilmelidir. Bu satış işlemleri, alıcının üstleneceği ve önceden ödenecek bir ücret karşılığında gerçekleştirilir, halk arasında “noter araç satış ücreti” olarak adlandırılır.
Araba satışında vergiyi kim öder?
Satılan araçlar için ek vergiyi kimin ödeyeceği, başvurunun yürürlüğe girdiği tarihe bağlı olacaktır. Yasanın 15 Temmuz 2023’te yürürlüğe girmesinden sonra satılan araçlar için ek vergi, aracı satan kişi tarafından ödenecektir. Aracı satın alan kişi, bu tarihten önce devredilen araçlar için ek vergiden sorumlu olacaktır.
Araç alırken ödeme nasıl yapılmalı?
Bir araç satın alırken ödeme nakit, çek veya havale gibi farklı yöntemlerle yapılabilir. En çok tercih edilen yöntemler çek ve havaledir. Ödeme önceden yapılmalıdır çünkü araç teslim edildiğinde noter paranın ödenip ödenmediğini soracaktır.
İlk araba aldıktan sonra ne yapılır?
Araç satın alırken ve aldıktan sonra yapmanız gereken 12 şey. … Aracı kısa sürede tanıyın. … Bütçenizi belirleyin. … Teknik servis olanaklarını kontrol edin. … Test sürüşü yapın. … Güvenilir brokerlarla iletişime geçin. … Hasar kaydını sorun. … Araba sigortası ve trafik sigortası yaptırın.Daha fazla makale…•27 Ocak 2023
Sıfır araç ilk bakım ücretli mi?
Aldığınız aracı kendi markanızın bakım servisine götürmeniz birçok açıdan daha avantajlı olduğundan üreticinin servislerine öncelik vermelisiniz. Sıfır araç alırken artık markaların belirli sürelerde ücretsiz bakım desteği sunması mümkün.
Araba alınca ne kesilir?
Şükran kurbanı genellikle yeni bir bebeğin doğumu, ciddi bir kazadan sonra veya bir ev veya araç satın alma gibi durumlarda yapılır. Bu durumda, maddeler araç olarak görülür. Asıl amaç Tanrı’ya şükretmektir. Bir durumun bereketini artırmak için kurban yapılır.
Araba satılınca trafik sigortası ne olur?
Bu, mevcut poliçenin yeni araca veya yeni araç sahibine devredilmeyeceği anlamına gelir. Araç satıldıktan sonra mevcut sigorta iptal edilir ve prim iadesi günlük olarak yapılır. Yeni araç sahibinin kendi adına düzenlenmiş yeni bir trafik sigortası poliçesi olması gerekir.
İlk defa araba sigortası ne kadar çıkar?
Tablonun açıklaması şu şekildedir: 1- Yeni trafik sigortası alan kişi 4. basamaktan başlar, %10 artış uygulanır. 2- Zorunlu trafik sigortasında, 1. yılını hasarsız tamamlayanlar 5. basamağa (%5), 2. yılını hasarsız tamamlayanlar 6. basamağa (%20), 3 yılını hasarsız tamamlayanlar ise 7. basamağa (%40) yükselir.
Yeni alınan aracın trafik sigortası kaç gün içinde yapılmalı 2024?
Kullanılmış bir araba satın aldığınızda, yol sigortası araç değişikliğinin tarihinden itibaren 15 gün boyunca geçerli kalır – herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmadan ve herhangi bir prim ödemeden. Bu, kullanılmış arabanın yeni sahibine araç sigortasını tekrar yaptırmak için zaman tanır.
2 el araç alım satım işlemleri nasıl yapılır?
Kullanılmış bir arabayı nasıl satabilirim? Alıcı aracı satın almaya karar verirse, hem alıcı hem de satıcı notere ehliyet ve kimlik fotokopilerini sunmalıdır. Araçta satışı engelleyecek bir şey yoksa satış sözleşmesi yapılır. İşlemler tamamlandıktan sonra alıcı geçici ehliyetini alabilir.
Araba alırken hangi evraklar gerekli?
Araç alım satımında gerekli belgeler. Geçerli kimlik belgeleri. … Satın alma sözleşmesi veya noter tasdikli satış senedi. … Araç tescil belgesi. … Ayrılma belgesi. … Araç tescil numarası … Trafik sigorta poliçesi. … Vergi numarası … Vekaletname.
Araba alırken noterde ne yapılır?
Yetkili kişi tarafından noter tasdikli satış sözleşmesi düzenlenir ve alıcı ve satıcı tarafından adları, soyadları ve telefon numaraları belirtilerek imzalanır. Noter tasdikli satış sözleşmesi imzalandıktan sonra alıcı kasiyere gider ve hesaplanan noter ve işlem ücretlerini öder. İşlemler sonucunda alıcı aracın geçici ruhsatını alabilir.
Araç satın alırken noter masrafı ne kadar?
İkinci el araç satışı yapılırken notere 1.489,36 TL ödenirken, sıfır araçta noter ücreti 1.138 TL’dir. Araç satışı yapılırken artık plaka değişikliği noterde yapılabilecek.