Davalar hangi aşamada birleştirilir?
HMK Madde 166 – Davaların birleştirilmesi (1) Aynı yargı çevresindeki aynı derece ve statüdeki hukuk mahkemelerinde açılan davalar, başvuru üzerine veya davanın her aşamasında, aralarında birleşme varsa, ilk davanın açıldığı mahkemeye bağlanabilir.
Birleştirme talepli dava dilekçesi nedir?
Dosyaların birleştirilmesine ilişkin örnek başvuru: Farklı referans numaraları altında açılmış ancak aynı konuya ve aynı taraflara ilişkin iki ayrı dosyanın birleştirilmesine ilişkin başvuru örneğidir; dosyalarda verilen kararın diğer dosyayı etkilemesi söz konusudur.
Birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?
“Aynı yargı çevresi ve aynı derece ve statüdeki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemelerin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemelerinin kararlarına karşı ise ancak hükümle birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Davalar ne zaman birleşir?
Dava birleştirme, talep üzerine veya yargılamanın herhangi bir aşamasında otomatik olarak mümkündür. Davalar, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilir. Ancak birleştirme kararı, ikinci davanın görüldüğü mahkeme tarafından verilir ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcıdır.
Birleştirme talebi ne zamana kadar yapılır?
6100 sayılı Kanundaki maddenin gerekçesi: Bu takdirde, aynı yargı çevresinde aynı derecede ve aynı statüde bulunan hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davaların birleştirilmesine, talep üzerine her zaman veya karar verilinceye kadar re’sen karar verilebilir.
Dosyalar ne zaman birleştirilir?
Davalar arasında bağlantı varsa davaların birleştirilmesine karar verilir. (HMK-m.
Birleşen dava dilekçesi kime tebliğ edilir?
Mahkemece davalıya tebliğ olunur (HMK m. 122). Başvurular karşılıklı mutabakatla yapılmışsa veya davalı cevap vermezse mahkeme ön inceleme duruşması için gün belirleyerek tarafları duruşmaya davet eder (HMK m. 123).
Dava dilekçesindeki talep değiştirilebilir mi?
Davacı, mevcut talep sonucuna, onu değiştirerek yeni bir talep ekleyebilir veya talep sonucunu tamamen değiştirebilir. İki sorgu sonucu arasında mutlaka bir bağlantı olması gerekmez. Bu konuda yasal bir kısıtlama yoktur.
Objektif dava birleşmesi nedir?
Davacının aynı davada aynı davalıya karşı birden fazla bağımsız ana iddia ileri sürmesine objektif dava birleştirme (davaların biriktirilmesi, kümülatif dava birleştirme) denir.
Süresi içinde 2 kez istinaf dilekçesi verilebilir mi?
İtiraz süresi içerisinde ikinci kez itiraz edilebilir.
Aynı dava tekrar açılır mı?
Davadan çekilmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde düşürülürse hiç açılmamış sayılır. Yani karşı tarafın çekilmeyi kabul etmesi şartıyla bir ücret karşılığında aynı dava tekrar açılabilir.
Birleştirme kararı ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Hangi davalar kısmi olarak açılabilir?
Sadece bir kısım talep için açılan talebe kısmi talep denir. Bir davanın kısmi uyuşmazlık olarak kabul edilebilmesi için, talebin tamamının aynı hukuki ilişkiden doğmuş olması ve talebin sadece belirli bir kısmının başlangıçta açılmış olması gerekir.
Mahkemelerde zaman aşımı nedir?
TCK m. 66 ile düzenlenen dava zamanaşımı, suç tarihinden itibaren belirli bir süre içinde dava açılmamışsa veya dava açılmış ancak kanuni süresi içinde tamamlanmamışsa devletin cezalandırma hakkından vazgeçmesini ve ceza yargılamasına son verilmesini gerektiren bir ceza hukuku kurumudur.
HMK 119 madde nedir?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 119/1-e maddesine göre; davacı, temyiz başvurusunda iddiasını haklı kılan bütün olguları ortaya koymak zorundadır. Aynı kanunun 25. maddesi hükmüne göre; hâkim, temyiz başvurusunda ortaya konulan olgularla bağlıdır ve sunulmayan esaslı olguları kendiliğinden dikkate alamaz.
Ceza davalarında birleştirme kararını kim verir?
(1) Yüksek Mahkeme, ceza yargılamasının her aşamasında, birbiriyle ilişkili ceza davalarının birleştirilmesine veya ayrılmasına karar verebilir.
Birleştirme kararı ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer durumlar için bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlamalar sonucu doğabilecek görüş ayrılıklarının hukuki güvenliğe olumsuz etki yapmasını önlemek amacıyla özel içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
İkinci mahkeme ne zaman olur?
İddianamenin kabulü ve duruşmanın hazırlanması MADDE 175. – (1) İddianamenin kabulü, kamu davasının açılması ve kovuşturma evresinin başlaması anlamına gelir. (2) Mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra duruşma gününü belirler ve duruşmada bulunması gereken kişileri çağırır.
Objektif dava birleşmesi nedir?
Davacının aynı dava dilekçesinde aynı davalıya karşı birden fazla bağımsız ana iddia ileri sürmesine, davaların objektif olarak birleştirilmesi (iddiaların birleştirilmesi, davaların kümülatif olarak birleştirilmesi) denir.