Dedikodu yapmak kul hakkına girer mi?
Bu sebeple Yüce Rabbimiz ve Sevgili Peygamberimiz iftirayı kesin bir şekilde yasaklamış ve büyük bir günah ilan etmiştir. İftira edilen kişi haklarını bağışlamadıkça, kişi iftira günahından kurtulamaz. Çünkü iftira, başkalarının haklarını gasp etmek demektir.
Bir kişinin arkasından iyi konuşmak gıybet midir?
Tarhan; ”İftira” kelimesi “görünmeyen” kökünden gelir. Birinin arkasından konuşmak, o kişinin hoşlanmayacağı şeyler hakkında konuşmak demektir. Arkanızdan söylenenler doğruysa iftiradır; yalansa iftiradır.
Kişi kendi kul hakkına girer mi?
Kişinin haklarının ihlali genellikle kişinin kendini değersiz görmesinden kaynaklanır; kişinin kendi ihtiyaçlarını ihmal etmesi, sürekli başkalarına öncelik vermesi ve zamanını, emeğini, parasını karşılıksız vermesi bir hak ihlalidir.
İsim vermeden anlatmak gıybet mi?
Birinin kötü ahlakından ismini anmadan bahsetmek iftira değildir. Bu hareketlerin kötülüğünü “Bir adam sürekli yalan söylüyordu” veya “Bir tanıdığım sürekli içki içiyordu” gibi sözlerle dile getirmek iftira değildir.
Arkadan konuşmak kul hakkı mı?
İslam iftirayı büyük bir günah olarak kabul eder ve Kuran bunu ölü kardeşinin etini yemeye benzetir. Dahası, hiç kimsenin sessiz kalıp iftirayı dinlemesine izin verilmez.
Kul hakkına giren şeyler nelerdir?
Mesela hırsızlık, gasp, hile veya yalanla mal satmak, sahte para basmak, başkasının malına zarar vermek, yalan yere şahitlik etmek, rüşvet almak. Bu haklar için sahibine veda etmek gerekir. Eğer bu dünyada helalleşemezse, ahirette mükafatları kendisine verilecektir.
Hangi konuşmalar gıybet olur?
Bu bağlamda bir kimsenin gıyabında onun maddi, manevi, ruhsal, etik ve dinî eksiklikleri hakkında konuşmak, ayrıca onun kendi çocukları, annesi, babası ve diğer yakınları hakkında onun hoşuna gitmeyecek şekilde konuşmak iftira sayılır.
Gıybet hangi hallerde caizdir?
Hadiste günahkâr bir insana dikkat çekilerek onun iftirasının mubah olduğu ifade edilmektedir. Yani içki, kumar ve çeşitli ahlâksız fiiller gibi kötülüklerden usanmayan, aksine işlediği kötülükle iftihar eden, zulümden zevk alan, bunu bıkmadan usanmadan açıkça yapan kimselere iftira atmakta bir sakınca yoktur.
Dedikodu nedir islamda?
Kuran, alkışlama alışkanlığının bir müminin kişilik özelliklerinden biri olamayacağını açıklar. Bu alışkanlığı inkarcıların bir özelliği olarak gösterdi. Kafirlere, alkışlayan oldukları için “hümeze”, “lümeze”, “hernmaz” gibi isimlerle hakaret etti.
Kul hakkına girdiğimi nasıl anlarım?
Halkı aşağılama, ölçü ve tartı kurallarına uymama, adaletsiz davranma, yalan söyleme, rahatsız edici şekilde yüksek sesle konuşma, çevre kirliliği, iftira, trafik kurallarını ihlal etme gibi pek çok konu insan hakları kapsamına girmektedir.
Allah dilerse kul hakkını affeder mi?
Dolayısıyla bu günahı işlemiş olan Müslümanın durumunu açıklamak gerekiyordu. Yüce Allah’ın dilerse insanların haklarını ve diğer günahlarını bağışlayacağını söyleyemeyiz. Eğer bir kimse namaz kılmazsa veya içki içmezse yine günah işlemiş olur ama bu kişinin bu günahlar için sonsuz azap çekeceğini söyleyemeyiz.
Çok kul hakkına girdim ne yapmalıyım?
Telif hakkına tecavüz halinde; haksızlığın derhal giderilmesi, hak sahibine tazminat ödenmesi, günahtan dolayı tövbe ve istiğfar edilmesi gerekir.
Allah gıybeti affeder mi?
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’den çeşitli kaynaklardan “iftira zinadan daha ciddidir” denildiği bildirilmiştir. Bunun nasıl olabileceği sorulduğunda, “Çünkü bir adam zina eder ve sonra tövbe ederse, Allah onu affeder. Ancak iftira atan kişi, iftira edilen kişi tarafından affedilmedikçe affedilmez.” demiştir.
Gıybetin kefareti nedir?
Mesajın kendisine ulaşıp ulaşmadığından emin değilse, hakkında konuştuğu kişi için dua eder, günahlarının bağışlanmasını ister ve onun hakkında güzel şeyler söyler. Aynı şekilde, kendisine düşmanlık söylendiğinde, onun için dua eder, bağışlanma diler ve onu över.
Aile arasında gıybet olur mu?
Aile bireyleri, mücadele ettikleri sorunları, sorunla doğrudan ilgisi olmayan kişilerle paylaşamadıkları zaman ne olur? “Tartışma, dedikodu, iftira” ve toplum içinde tabir edilen insanların arkasından konuşma gibi davranışlar, aile ilişkilerini olumsuz etkiler.
Gıybetin tövbesi var mıdır?
İftira, gıybet, iftira gibi günahları işleyen kişi, tövbe etmeli ve Allah ile kendisi arasında af dilemelidir. Ancak, söylenen söz, hakkında konuşulduğu kişiye ulaşmışsa, ona gidip af dilemelidir.
Allah gıybeti affeder mi?
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’den çeşitli kaynaklardan “iftira zinadan daha ciddidir” denildiği bildirilmiştir. Kendisine bunun nasıl olabileceği sorulduğunda, “Çünkü bir adam zina eder ve sonra tövbe ederse, Allah onu affeder. Fakat iftira atan kişi, iftira edilen kişi tarafından affedilmedikçe affedilmez.” demiştir.
En büyük kul hakkı nedir?
Bir kimse başka bir kimsenin hakkını çiğnediğinde, malını çaldığında veya hırsızlık yaptığında, büyük suçu taşıyan kişinin hakkını çiğnemiş olur. Mülkiyet hakları birçok sebepten dolayı işlenebilir, bu nedenle bir kimsenin hoşuna gitmeyen bir şey yapması, onunla alay etmesi, onu küçük düşürmesi, başkalarının önünde onu küçük düşürmesi ve ona hakaret etmesi bir kimsenin hakkıdır.
Dedikodusu yapılan kişi ne yapmalı?
Kötü niyetle dedikodu yapan ve size açıkça zarar vermek isteyen kişilere karşı takınmanız gereken tavır, onlardan uzak durmak ve arkadaşlarınıza da bu kişileri dinlememelerini söylemektir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Hangi Spor Beyne Iyi Gelir